8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu przygotowaliśmy zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Pracowaliśmy w sześciu zespołach. Każda grupa przygotowała własną propozycję drugiego śniadania. Były: kanapki "Jesienny stół", "Warzywne kanapki", "Zdrowe muchomorki", "Jeżyki z barwami jesieni", sałatka warzywna w stylu greckim i jogurt naturalny z owocami. Dzieciom smakowało własnoręcznie przygotowane śniadanie.
Jeżeli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, to pamiętaj o 12 zasadach zdrowego odżywiania się (wg Instytutu Matki i Dziecka)
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
- Dzień bez 5 porcji warzyw, owoców lub soku to dzień stracony.
- Obiad to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.