sobota, 9 listopada 2013

Dzień Zdrowego Jedzenia

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu przygotowaliśmy zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Pracowaliśmy w sześciu zespołach. Każda grupa przygotowała własną propozycję drugiego śniadania. Były: kanapki "Jesienny stół", "Warzywne kanapki", "Zdrowe muchomorki", "Jeżyki z barwami jesieni", sałatka warzywna w stylu greckim i jogurt naturalny z owocami. Dzieciom smakowało własnoręcznie przygotowane śniadanie.


Jeżeli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, to pamiętaj o 12 zasadach zdrowego odżywiania się (wg Instytutu Matki i Dziecka)
  1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  8. Dzień bez 5 porcji warzyw, owoców lub soku to dzień stracony.
  9. Obiad to zapas siły na aktywne popołudnie.
  10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
  12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.